DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>MOTORISK ÖVNING Det var mycket pillande, men också roligt tyckte eleverna. Från vänster: Clara Johansson, Lina Jylhä, Mimmi Roberts, Amanda Fagerström. Längst fram Elida Westmark och Hanna Karlsson.

Kakelkonst i Kyrkby

Sköldpaddor, rosor och månar. I veckan visade niondeklassisterna i Kyrkby högstadium upp nästan femtio stycken färgsprakande verk.

Uppgiften: Gör en kvadratisk kakelplatta som i sin upprepning blir ett helt och tydligt mönster. Samtliga verk ska innehålla hela 60 stycken plattor.

Det var uppgiften som alla elever i nionde klass fick av sin bildkonstlärare Tanja Reuter-Lindén i höstas.

Nu är verken klara och från och med den här veckan går de att beskåda i Jomalaskolans aula.

Åsikterna om hur arbetsdryg tekniken var går isär bland eleverna.

– Det var ganska enkelt. Det man behöver är en silikonplatta som man köpa i de flesta hobbyaffärer. Sedan karvar man ut ett mönster, doppar den i färg och trycker plattan mot pappret. Ungefär som att lägga kakel. Det var väldigt roligt och jag skulle gärna göra det igen, säger Elida Westmark.

Hanna Karlsson konstaterar att hon med fördel kunde ha valt ett enklare mönster utan många små detaljer.

– Det var inte riktigt min grej. Jag föredrar det traditionella med penna och sudd. Man måste kunna vara händig för att kunna mejsla ut ett mönster ur plattan. Jag gjorde misstaget att jag inte mejslade tillräckligt djupt från början och fick börja om, säger Karlsson.

Läs hela artikeln i papperstidningen eller e-Nyan!