DELA

Juvelen i kronan

I höst ger Sanna Tahvanainen ut sin tionde bok.
Eller vänta, är det nionde? Hon får fundera. Nej, det är den tionde.
– Jag trodde aldrig att jag skulle glömma hur många böcker jag skrivit.
Romanen ”Bär den som en krona” är Sanna Tahvanainens tredje roman. ”Silverflickan” kom ut 2002 och ”Alltid skogen” 2005.
– Jag behövde en åttaårig paus för att lära mig hantverket. Jag har varit dålig på att skriva dialog och berättelser. Men den här berättelsen, den om drottning Victoria, var jag tvungen att skriva, och då var jag tvungen att lära mig hantverket samtidigt.
Under de åtta åren var hon ingalunda sysslolös, hon skrev såväl diktsamlingar som barnböcker och pjäser. Men så kom den där berättelsen som hon bara måste ta tag i och inte kunde lämna. Och allt började med att hennes man pratade om fotboll.
– På den tiden kunde jag ingenting om fotboll, men grep så där som man gör efter det som verkar ens lite bekant. Han nämnde Crystal Palace och jag sa att det lät som poesi, vad är det? Min man svarade att det får jag ta reda på själv.
Sanna for småningom till London och landade i 1851 och Kristallpalatset.
– Min vana trogen skrev jag en diktsamling om det jag upplevde.
Diktsamlingen heter ”Muskedunder” och kom ut 2008. Men då Sanna vandrade i Hyde Park hittade hon något mer.
– Jag bländades av enorm guldstaty av prins Albert och när jag blev nyfiken och letade tills hittade jag en blygsam marmorstaty av Victoria. Jag insåg genast att jag måste forska i dem och maktfördelningen dem emellan.
Sanna hittade drottning Victoria och blev, som hon säger, ändlöst fascinerad.
– Victoria fascinerar mig som person, som mamma, som maka, som regent. Jag har levt intensivt tillsammans med henne i tre år.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson