DELA

Jul-duo som siktar på fortsättning

De har känt varandra i många år. Men ändå verkar det som om lördagens konsert i St Görans kyrka var början på något nytt för pianisten Camilla Heidenberg och sångerskan Minna-Lisa Mattsson.
De möttes första gången på musikinstitutet.
– Camilla var min pianolärare när Marcus Boman var sjuk, minns Minna-Lisa.
Lärarinnan och eleven hittade varandra både som musiker och människor. Och fast de numera bor i Helsingfors respektive Stockholm vill de göra musik ihop. Lördagens konsert spelades in, och kanske kan det bli en demo som ger dem spelningar utanför Åland.
Jazz, soul och funk är deras gemensamma nämnare, men på julrepertoaren fanns julevergreens som Nu Tändas Tusen Juleljus och Stilla Natt. Om det kryper in någon modern klang här och där så i arrangemangen skall det göras med hänsyn till traditionen, är duon enig om.


Som Aretha
Och det var första gången Camilla Heidenbergs låt Merry Christmas framfördes offentligt. En vacker, jazzig sak med gospeltouch.
– Jag är imponerad av att det kommer så mycket svart röst ur en vit flicka, säger Camilla.
Minna-Lisa svarar att hon bara försökte sjunga så som den lät på demon som hon lyssnat in sig på.
– Nej, du gör den på ditt eget sätt. Du gör den mera jazzigt, litet som Aretha Franklin.
Minna-Lisa lyser upp.
– Det är min favoritsångerska genom alla tider.
Whitney Houston och Chaka Khan rankar hon nästan lika högt. Det tog henne ett halvår att träna upp rösten så att hon kunde sjunga deras hit I’m Every Woman i originaltonarten utan att det kändes jobbigt.
– Det är som att gå på gym. Man måste träna upp musklerna innan man kan lyfta tungt.


Kan bli julsingel
Camilla har spelat in sin jullåt med sitt helsingforsband EC Easy. Först skulle det vara en enkelt arrangemang för sång och piano. Men alla musiker som hörde den i studion ville bidra med något. Den färdiga versionen har både hammondorgel och julaktigt klockspel.
Kanske blir det en julsingel nästa år, funderar Camilla.
Så länge lär det inte dröja innan hon spelar igen med Minna. Förberedelserna inför julkonserten gav mersmak. När Minna-Lisa talar om hur Camilla arrangerat låtarna inför den första repetitionen verkar det nästan som de haft telepatisk kontakt.
– Camilla fixade det så som jag hade tänkt. Hon är en otroligt duktig låtskrivare och arrangör. Allting funkar, det är inget strul med henne.
Det, tycker Minna-Lisa, är guld värt i en bransch som är full av ”himla konstiga” typer.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax