DELA

Jubilerande Vera återvänder till Savoy

Snart är årets filmfest här! Om knappt två veckor kör årets upplaga av filmfestivalen Vera i gång. Det är den femtonde upplagan av festivalen och efter en femårig ökenvandring kommer man nu tillbaka till Bio Savoy där allting startade 1998.
I går kunde festivalstyrelsen presentera ett fullspäckat jubileumsprogram.
Efter ett år på Ålands lyceum och tre år på Alandica är kan Vera igen genomföras i biografmiljö och det är arrangörerna glada över. Man hoppas också att publiken nu skall kunna växa från de omkring tusen besökare som man haft de senaste åren.
Savoys nya café kommer också att tas i bruk till festivalen.
– Det är mycket trevligt att vi kan återvända till Savoy. Det blir ju en helt annan festival, säger Per-Ove Högnäs.

Arkivpärlor
Högnäs som håller i trådarna för den åländska kvällen som traditionellt inleder festivalen berättar att man i år bland annat kan bjuda på ett par riktiga godbitar.
– I samarbete med Finlands filmarkiv kan vi visa den kanske äldsta filmen från Mariehamn, inspelad redan 1927 och dessutom en turistfilm från 1935 av Aho och Soldan.
Båda är stumfilmer men Jerker Örjans och Folke Wickström ställer upp med kommentarer.
Hela nio filmer visas under Ålandskvällen, bland dem också flera nya produktioner. Urpremiär blir det på Claes Mosers och Mathias Walins film om konstnären J.A.G. Acke.

Smygpremiär
På torsdag, den 15 mars, kör festivalens internationella avdelning i gång. Pia Rothberg-Olofsson berättar att det sker med ”After the Silence”, en tysk-palestinsk film av de unga regissörerna Stephanie Bürger och Jule Ott. Producent, tillsammans med Fahkri Hamad, är Marcus Vetter som vann Vera-statyetten 2007. Vetter kommer själv till festivalen och på söndag, den 18 mars bjuds det på en smygpremiär på hans egen nya film ”Cinema Jenin”, som skall få sin urpremiär fört på Stockholms filmfestival i november.
Bland Vera-vinnare som återkommer finns också den serbiske dokumentärfilmaren Goran Radovanovic, nu med en film från Kuba, ”With Fidel Whatever Happens”.
Pia Rothberg-Olofsson berättar att staden är ett genomgående tema i många av årets filmer.
– Vi kommer att visa filmer från bland annat New York, Lagos, Berlin, Jenin, Malmö och Kaskö.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm