DELA

Jonas Gardell på Hammarbo

Kappsäcksteatern spelar Jonas Gardell (bilden). Den 29 maj har man premiär på ”Människor i solen” på Hammarbo i Hammarland. Regissören Synnöve Westerberg beskriver pjäsen som ”ett drama med komiska inslag”.
”Människor i solen” utspelar sig under en midsommarhelg och kretsar kring fem personer, två familjer och en ensamstående. Man råkas, mest av en slump, på en stugby där alla skall fira midsommar.
– Det är fråga om starka personligheter och det blir mycket konfrontationer. Man kan säga att allt börjar bra men slutar ändå i kaos, säger Synnöve Westerberg.


Visar människan
Hon tycker att det är en intressant pjäs med tänkvärt innehåll.
– Gardell visar människan som människan är och det är förstås ibland lite skrämmande.
Hon konstaterar att det nog finns en underton av komik i pjäsen men att det inte är fråga om någon fars.


Rollerna klara
Rollbesättningen har blivit klar och de flesta medagerande är kända Kappsäcksteaternamn: Julia Westerberg, Anders Laine, Viveka Karlsson, Jan-Erik Berglund, Ann-Louise Fogelström och Erik Lönngren. Den sistnämnde, som hör till ungdomarna i Barnteaterskolan, har enligt Synnöve Westerberg en mycket spännande och viktig roll trots att han genom nästan hela pjäsen inte yttrar ett ord.
Premiär blir det på Hammarbo fredagen den 29 maj och man ger sammanlagt tio föreställningar.
Synnöve Westerberg berättar att hon för länge sedan regisserat på Hammarbo. För Kappsäcksteatern är det dock en ny scen. Men hon är själv bosatt i Hammarland och håller just nu också en teaterkurs på Hammarbo.


Spökar på Kastelholm
Mera med Kappsäcksteatern blir det i slutet av juli då man har premiär på sommarens spökteater på Kastelholms slott. Mellan den 29 juli och 15 augusti skall man riktigt spöka till det på slottet. Enligt Synnöve Westerberg blir det rejält kusligt.
– Föreställningen lämpar sig nog inte för de minsta barnen.
Det handlar om att en munk förgiftat vattnet i slottets brunn så att alla dött. Nu öppnas slottet igen efter att länge ha varit stängt och de som dött av det virusförgiftade vattnet spökar förstås. Med finns också lite äldre elever från barnteaterskolan som agerar ”spetälskebarn”.
Alla roller är ännu inte besatta men bland andra Anders Laine, Julia Westerberg, Desirée Wilén och Petter Lobråten skall vara med.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax