DELA
Foto: Pressbild

Johanna Holmström Runeberg-nominerad

Den finlandssvenska författaren Johanna Holmström är klar för Mariehamns litteraturdagar 2018. Nu har hennes roman Själarnas ö nominerats till det prestigefyllda Runebergspriset 2018.
Johanna Holmströms bildrika och drabbande berättelse bygger på verkliga händelser. Den är en roman om moderskap. Om priset som tre kvinnor betalar för sin svaghet, längtan, kärlek, sorg och vänskap.

En höstnatt år 1891 dränker en av huvudpersonerna, Kristina Andersson, sina två sovande barn i Aura å. Sedan ror hon hem. Hon skickas till mentalsjukhuset på Själö, en plats i den åboländska skärgården som få patienter någonsin lämnar.

Boken utkommer på svenska hos Förlaget och på finska hos Otava. I Sverige ges boken ut av Norstedts. Den är dessutom såld till Tyskland, Polen, Kroatien och Italien.

De övriga kandidaterna till Runebergspriset är Anu Kaajas Leda, Olavi Koistinens Mies joka laski miljardiin, Juha Kulmalas Ränttätänttä, Rosa Liksoms Everstinna, Miki Liukkonens O , Marjo Niemis Kaikkien menetysten äiti och Asko Sahlbergs Amandan maailmat.

Runebergspriset delas ut på Runebergsdagen måndagen den 5 februari 2018.