DELA
Foto: Inga-Britt Wiktorsson<07_Bildrubrik>TILLBAKA Operan om Joel Pettersson sätts upp igen på Åland. Liksom förra gången spelas rollen som Joel Pettersson av Joa Helgesson (till höger).

Joeloperan återkommer

De som missade operan om Joel Petterson livsöde har en chans att se den igen i nästan samma tappning som för sju år sen. Det blir två framföranden på Alandica den 6 och 7 augusti. Denna gång i en lite mindre version, det blir en operakonsert med samma huvudrollsinnehavare som 2009 men utan symfoniorkester.

– Det är kanske den största ändringen samt att man kortat ner den lite och tagit bort vissa delar. Musiken blir istället kontrabas av Jonas Dominique och Majsan Dahling på flygel, en spännande kombination, säger Lindqvist.

Efterfrågan på en till Joelopera har kommit både av dem som såg den 2009 och av sådana som missade den.

– Det var knepigt att få datumen att passa för alla som medverkar. Den 6 och 7 augusti lyckades passa för många är hemma på semester då, säger Lindqvist.

Musiken är skriven av den finsk-bulgariske tonsättaren Nikolo Kotzev, librettot av Lars Huldén och Richard Bark. I rollerna hittas som förra gången den svenska barytonen Joa Helgesson som Joel Petterson, den åländska sångaren Thérèse Karlsson som modern, Annika Sjölund som fröken Helgelsen och Jenny Carldstedt som fästmön Aino. Även Joelkören är den samma som förra gången.

Enligt Lindqvist har Joel Pettersson levnadsöde teman som återspeglas även idag i samhället.

– Främlingskap, mobbning, sexuell läggning och hans strävan efter att bli erkänd konstnär. Det finns mycket som aktuellt än idag.