DELA

Joa gör rollen som Joel

– Häftigt! Det känns jättestort!
Det säger Joa Helgesson som skall göra huvudrollen som Joel Pettersson i operan ”Joel” med urpremiär i Alandica i juli nästa år.
Barytonsångaren Joa Helgesson, som just håller på att avsluta sina studier vid Operahögskolan i Stockholm, är född 1981 i Stockholm och känd för en finländsk och åländsk publik genom den finlandssvenska tv-serien ”Mästersångarna” där åländska sopranen Frida Jansson var en av de medverkande.
På Åland har han varit ett antal gånger.
– Min mormor har sedan länge en fästman som är ålänning och jag har sommartid hälsat på vid deras stuga, säger han.


Debut 2007
Joa Helgesson debuterade våren 2007 på Drottningholmsoperan som Arsamene i Händels ”Xerxes” och gjorde samma sommar sin Europadebut som Belcore i Donizettis ”L`elisir d`amore” på festivalen Kammeroper Schloss Rheinsberg i Tyskland.
Sedan dess har Helgesson bland annat varit engagerad vid Vadstena-akademien som Samurajen i Osadas ”Four nights of dream” samt spelat in ”Don Giovanni” för en SVT-produktion.
Före utbildningen vid Operahögskolan studerade Joa Helgesson skådespeleri vid Shanghai Theatre Academy i Kina och klassisk sång på Kammarmusiklinjen vid Mälardalens Högskola i Västerås.


Solistuppdrag
Joa Helgesson är flitigt anlitad som konsert- och oratoriesångare och har sjungit solopartier i stora körverk såsom Händels ”Messias”, Faurés och Mozarts ”Requiem” och Bachs ”Johannespassionen”. Han har sjungit solo på flera av Sveriges stora scener med orkestrar som Radiosymfonikerna, Hovkapellet och Helsingborgs Symfoniorkester.
Till Nyan säger Joa att han just nu håller på med de sista repetitionerna inför avslutningskonserten vid Operahögskolan där man skall ge Puccinis ”La Bohème” med premiär på lördag.
– Själv gör jag rollen som Marcello.


”Utmaning”
När det är avklarat får han mera tid att ägna sig åt ”Joel” som han verkar mycket upprymd av.
– Jag har läst librettot och det är fråga om en stor roll, säger Joa som ser rollen som en verklig utmaning.
Han säger att han hoppas kunna göra rollen så att man på Åland kan hysa respekt för hans insats.
– Häftigt, jättestort, hedrande, otroligt upprymd, är ord som han använder.
Beredd att klippa håret och blondera det säger han sig också vara.


Har läst på
Joa berättar att han haft tillgång till ett nummer av kulturtidskriften PQR som handlar om Joel och på det sättet kunnat sätta sig in i Lemlandskonstnärens liv. Musiken har han ännu inte hunnit ta del av i dess helhet, men nog kunnat lyssna till vissa utdrag.
I och med att Joa Helgesson engagerats för huvudrollen som Joel är samtliga solister klara, konstaterar Rolf Lindqvist som är producent tillsammans med Antje Bark. I de övriga solistrollerna återfinns: Jenny Carlstedt, Therese Karlsson, Annika Sjölund, Mikael Fagerholm och Johnny Ahlström.
Arbetet med auditioner för kören går vidare.
Musiken till ”Joel” är komponerad av Nikolo Kotzev och librettot skrivet av Lars Huldén. För dramaturgi och regi svarar Richard Bark och dirigent för uppsättningen är Jonas Dominique.
Urpremiären är förlagd till den 24 juli.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax