DELA
Foto: Stefan Öhberg"JÄTTEKUL" Karin Erlandsson är just nu på semester och var i full färd med att skriva på sina nästa bok när kandidaterna offentliggjordes igår.

Jättekul, säger Karin

– Det är jättekul att bli nominerad, det är det som är vinsten för mig, säger Karin Erlandsson vars roman Minkriket är Ålands kandidat till Nordiska rådets litteraturpris.

”Karin Erlandsson har skrivit en rikt strukturerad och språkligt genomarbetad roman. Den är fylld av dofter, aningar och förväntningar som konfronteras med verklighetens sociala krav.” Så skriver Nordiska rådet på sin hemsida om Erlandssons bok ”Minkriket”.

När vi når Erlandsson befinner hon sig i trakterna där hennes bok utspelar sig, nämligen i Nykarleby. Inte långt från en annan litteraturprisnominerad, Peter Sandström, som också skrivit en bok om hemstaden.

– Jag skojade just med Österbottens Tidning som ringde. Jag sade att jag och Peter Sandström borde träffas på torget och skåla i champagne, säger Erlandsson med ett skratt.

Hon har semester och var i full färd med att skriva på sina nästa bok när kandidaterna offentliggjordes och telefonen började gå het. Själv fick hon veta om nomineringen för några veckor sedan.

– Gustaf Widén hade skrivit en väldigt trevlig motivering som jag fick ta del av. Jag är jätteglad att Åland valt att nominera mig.

Vad tror du om dina chanser i tävlingen?

– Det är jättekul att bli nominerad, det är det som är vinsten för mig.

Läs mer i papperstidningen!