DELA

Jättekonsert livestreamas på Alandica

Nordens största allsång utlovas i Alandicas foajé lördagen den 7 september. Då livestreamas en storslagen kör- och allsångskonsert med 250 nordiska körmedlemmar till kulturhus, biografer och kyrkor över hela Norden. Arrangörerna hoppas även på åländska deltagare.
– Konserten är gratis men det är bra om man ändå bokar på vår hemsida, säger Anna Lind Bengtsson på Nordens institut på Åland till Nyan.

– Får vi ihop till 40 deltagare som vill ha mat så blir det en fin middag också.

Den stora konserten samlar kördeltagare från hela Norden och livestreamas från danska Århus. På grund av för sena kontakter hade inte Nipå någon möjlighet att engagera åländska deltagare till själva arrangemanget. Men man hoppas på stor uppslutning på Alandica.

Kan sjunga med

– Tanken är att alla sång- och musikintresserade på Åland ska komma och äta och dricka gott och titta på konserten när den livestreamas, säger Lind Bengtsson.

– Vi har deltagare från tre åländska körer anmälda redan, bland annat från Projektkören och Good News.

Men publiken på Alandica har ändå möjlighet att sjunga med i tre allsångsnummer under konserten. Ett av numren är dessutom den åländska folksången ”Vem kan segla förutan vind”.

– Filmningen kommer då att koncentreras på dirigenten, så att alla kan sjunga med, säger Lind Bengtsson.

Tekniken finns

Det finns dock fortfarande en svag möjlighet att Åland kommer att delta direkt i det stora projektet. Det finns nämligen tekniska möjligheter att även sända från Alandica, och på så sätt delta i evenemanget från Århus i Danmark.

– Vi har faktiskt tekniken och vi har också talat om det. Men vi väntar med att bestämma oss kring det tills vi har sett lite mera hur många anmälningar vi får in. Fast det vore roligt!

Anna Lind Bengtsson uppmanar alla intresserade att anmäla sig via Nipås hemsida. Alandica slår upp portarna för evenemanget kl 19.30. Själva konserten börjar sändas kl 21.00. Programmet utlovar ”något av det bästa Norden kan erbjuda gällande både rytmisk och klassisk körmusik.”