DELA
Foto: Rasmus Olin<07_Bildrubrik><07_Bildrubrik> JAKTHUNDAR Finsk stövare och tax finns avbildade på de frimärken Bo Lundwall tagit fram för Posten.

Jakt och djur på Galleri Skarpans

Bo Lundwall visar porträttlika fåglar och däggdjur i en ny utställning på Galleri Skarpans.
Posten ger på torsdag ut frimärksserien ”Åländska jakthundar”. Frimärkena är målade av Bo Lundwall, bosatt i Hultsfred i Sverige.

– Posten presenterade mig för tre hundar som jag lärt känna. Jag fotograferade och skissade under dagarna jag tillbringade med dem, och målade därefter av dem i akvarell.

Teknikerna är akvarell, litografi och giclée, en metod som påminner om litografi men som möjliggör mindre upplagor.

Tidigare har Lundwall bland annat gjort illustrationerna till ”Däggdjuren i Norden”. På utställningen på Galleri Skarpans visar han dels däggdjur, som hundar, rävar och älgar, dels sjöfåglar.

– Jag har alltid varit intresserad av djur, jag fascineras av att djuren är en outtömlig källa och alla olika arter och karaktärer.

Lundwall är noggrann med att varje djur ska bli exakt avbildad, däremot improviserar han bakgrunderna så att de passar in med de stämning han eftersöker.

– Miljön runt om djuret är viktig, djuren är i högsta grad en del av landskapet.

Utställningen har vernissage i kväll mellan klockan 18 och 20.00. På torsdag signerar Bo Lundwall första dags-kuverten på Posten. Utställningen kan ses på Galleri Skarpans fram till 26 september.