DELA
Foto: PRIVAT

Jägare och troféer i spännande utställning

Just nu visas en utmanande fotoutställning på Ålands jakt- och fiskemuseum.

Det är en del av den franska fotografen Pierre Abensurs fotografier av finklädda jägare med sina jakttroféer fotograferade på platsen där djuren fälldes.
Fotografen Pierre Abensur påbörjade för åtta år sedan arbetet med utställningen ”Subjective Trophies”. Fotografier från utställningen har bland annat visats i tidskriften National Geographic. Hela utställningen omfattar 80 stycken jägarporträtt och har tidigare ställts ut på Finlands Jaktmuseum i Riihimäki. Det är i samarbete med det museet som Ålands jakt- och fiskemuseum nu kan visa delar av utställningen, berättar Åsa Hägg intendent på Ålands jakt- och fiskemuseum.

– Han ville porträttera jägarna i deras finaste kläder tillsammans med deras troféer, likt gammaldags porträtt av adeln med landskapet i bakgrunden. I utställningen ingår bilder från bland annat Schweiz, Mali, Argentina och Finland.

Pierre Abensur berättar att avsikten med utställningen inte är att chockera.

– När jag återbesökte min barndomsby i franska Alperna efter att ha levt utomlands i många år märkte jag att många av mina barndomsvänner börjat jaga. Jag är inte jägare själv och blev nyfiken på vad det är som driver jägarna att konservera ett specifikt djur och placera det hemma hos sig själv.

Pierre Abensurs fotoutställning ”Subjective Trophies” på Ålands Jakt- och Fiskemuseum visas hela juli och augusti.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!