DELA

”Jag har Zlatans blod i mig”

Hundra timmar intensivt samtal med fotbollsikonen Zlatan Ibrahimovic sätter djupa spår.
Författaren David Lagercrantz har fortfarande inte hämtat sig.
Det var verkligen två världar som möttes när Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz träffade varandra. Om det mötet, och om hur det var att umgås så intensivt med naturkraften Zlatan, berättade Lagercrantz på litteraturdagarna i lördags.
Om Zlatan är kung på fotbollsplanen så är David Lagercrantz en scenens mästare. Han borde bara ha fått berätta fritt, utan att flödet hackades sönder av frågor ställda av en lätt oengagerad Jonna Ekman.
– Jag kommer från ett överlitterärt hem där man hyllade spröda poeter och bekände sin ångest, och det var nog lika mycket terapi för mig som för Zlatan att skriva boken. Jag visste egentligen ingenting om fotboll i början, men jag regredierade tillbaka till David 11 år. Numera skriker jag när jag ser på fotboll, och fast jag försöker förklara det med att jag har dramaturgiska och kommersiella skäl att göra det så blir jag inte trodd.

Till barndomen
David Lagercrantz är övertygad om att boken var ett slags terapi för Zlatan.
– Det var första gången som han verkligen benade i sitt liv och försökte förstå varför han blivit den han blev. Jag anade att den viktiga berättelsen inte var berättad, den om hans barndom och uppväxt. Vi var överens om att boken skulle vara sann och äkta, och vi hade problem med hans förhållande till föräldrarna. Kunde vi skriva att pappan drack? Zlatan sa ja efter att ha funderat, men han spände blicken i mig och sa strängt: Kom ihåg att man måste förstå att jag älskar dem.
När författaren träffade Zlatan första gången hade han nyss lämnat Barcelona och köpts av Milan.
– Han levde ett liv som hade gått i 190 och han hade varje dag tänkt på hur han ska lyckas i nästa match och nästa.
Sju sidor om litteraturdagarna i papperstidningen!

Annika Orre