DELA

Hon visar lekfulla collage

– Det är befriande att jobba med collage, säger Britta Gustafsson som just nu ställer ut i Medimars väntutrymmen vid Torggatan i Mariehamn. En utställning där tonvikten ligger på just collage.
Britta Gustafsson berättar att hon gillat att arbeta med collage ända sedan hon gick på målarskola i Sverige och fick sin konstutbildning. Redan på den tiden fick hon också en hel del uppmuntran för sina collage.
– Kanske är det leken, det att få experimentera med lappar som tilltalar mig. Jag gillar ju över huvud taget att experimentera och pröva på nya saker.
Hon menar också att den icke-föreställande konst som hon oftast sysslar med passar collaget.


Egen stil
Trots att hon sysslar med olika tekniker hoppas hon ändå att man på något sätt kan känna igen hennes stil, att hon får något med sig när hon går över från en teknik till en annan.
– Åtminstone har man sagt mig att man kan känna igen mig i mina arbeten trots att jag använder olika tekniker.


Vill inte styra
Britta Gustafsson undviker också att ge sina arbeten titlar. När man ger någonting ett namn så styr man också betraktaren och det vill hon inte att skall ske.
– Kallar jag ett arbete någonting så får jag ofta frågor om vad jag menar och det vill jag undvika. Det är bättre att lämna allt öppet.
Senast ställde Britta Gustafsson ut i Godby för bara någon vecka sedan. Den utställning hon nu håller ser hon som en fortsättning men den är ändå ganska annorlunda jämfört med Godby-utställningen.


Olja på plåt
Utöver collage visar hon en del tryck och med finns en oljemålning på plåt, ett material som hon använt i tidigare sammanhang.
Utställningen har vernissage om en vecka, fredagen den 10 september kl. 17-19 och kan sedan ses månaden ut. Utställningen är, liksom tidigare utställningar på samma plats, inte avsedd enbart för dem som besöker läkarcentralen utan öppen för alla intresserade.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax