DELA

Hon målar med lim och sand

– Det finns härliga färger i naturen om man bara tittar efter, säger Bodil Söderblom (bilden) som nu visar sina sandmålningar på Galleri Fäktargubben i Mariehamn.
Att säga att Bodil Söderblom är biten av sitt måleri, sin speciella teknik, är ingen överdrift. När hon beskriver hur hon letar olikfärgade stenar i naturen, krossar dem till mjöl i en mortel, siktar dem och ornar dem i olika färgnyanser och olika kornstorlek är det lätt att ryckas med.


Krävande teknik
Fascinerande är också hennes målningsteknik där hon målar upp sitt motiv, bit för bit, med pensel och ett lim och sedan i en hastig rörelse låter stenmjölet täcka linjer eller större ytor.
Att det kräver blick för helheten och hantverksskicklighet behöver man inte tvivla på när man ser hennes färdiga konstverk. Det som vid första anblicken kan se ut som en akvarell visar sig vid en närmare granskning vara en sandtavla.
Navajoindianerna och en del andra naturfolk använder olikfärgad sand i sin konst. Sand och stenmjöl används också av en del konstnärer i dag, men särskilt vanligt är det inte och Bodil Söderblom känner inte till någon i Finland som skulle använda sig av precis samma tillvägagångssätt som hon.
Det var för drygt tio år sedan som Bodil började med sitt sandmåleri.
– Jag blev erbjuden att hålla en utställning på biblioteket i Kimito och kom på att jag kunde göra något med sand, säger hon.
Sedan dess har hon ställt ut på en rad olika ställen, en gång tidigare på Åland – i Mariehamnsgalleriet.


Tidskrävande
Att göra en sandtavla är ett tidskrävande arbete, men Bodil säger att det passar hennes natur.
– Målar man någonting som måste motsvara verkligheten, som de målningar av barken Favell som jag har med här, så tar det lång tid men målar man fria motiv ur fantasin så går det snabbare, säger hon.
Bland motiven i utställningen på Fäktargubben finns åländska sumpen Jehu, en rad fria naturmotiv och arbeten med bland annat får och igelkottar.
När hon inte ägnar sig åt sin konst är Bodil Söderblom företagare inom bland annat marknadsföring och reklam. Hennes företag sköter administrationen av jakten Eugenia som byggdes på Kimitoön för ett antal år sedan.
Utställningen på Fäktargubben öppnades i går och pågår till och med den 24 juli.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax