DELA
Foto: Pressbild/Mats Bäcker

Henryson rockar på solocello

Svante Henryson är prisbelönt tonsättare och solocellist. Han har spelat solobas i Oslo Filharmonien, men också turnerat med Yngwie Malmsteen och Elvis Costello.
I kväll medverkar Svante Henryson i två konserter på Kastelholms slott. Konsertpubliken får bland annat lyssna till hans tonsättningar för solocello.

Stycket ”Blues Chaconne” har en blandning av stilelement från två epoker på två kontinenter, åtskilda av ett sekel och ett världshav. Det är centraleuropeiskt 1700-tal och amerikansk blues.

Blues och chaconne är i grunden samma sak: variationer över en fast ackordstruktur.

I stycket Black Run som också framförs på Kastelholms slott ikväll visar han alla de speltekniker som överhuvdtaget går att göra på en violoncell.

Svante Henryson växte upp i Umeå, där han började spela el- och kontrabas inom rock och jazz. Efter studier vid bland annat Musikaliska Akademien i Prag, blev han rekordung solobasist i Oslo Filharmonien.

Sedan flyttade han till USA för att bli elbasist i Yngwie Malmsteens hårdrockband.

Under de långa världsturnéerna lärde han sig ytterligare ett instrument: cello. Henrysons unika spelstil spränger gränser både i klang, teknik och inte minst genremässigt. Med sina tre instrument rör sig Svante obehindrat inom ett ovanligt stort musikaliskt spektrum.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!