DELA
Foto: Lisa Bergkvist<07_Bildrubrik>MAMMA Arbetet med dockorna och scenografi har tagit lång tid, berättar Godyeleverna. Här är mamman i den åländska familj som Klumpen träffar.

Här växer filmen om Klumpen fram

7 000 filmrutor på två dagar.

Eleverna i Godby högstadiums kreativa klass 8 A har arbetat hårt med att få färdigt sin del av filmen om Klumpen.
– Flytta honom nu! Försiktigt, inte så långt!

Lerfiguren Klumpen har just anlänt till Åland i den film som eleverna i klassen arbetar med tillsammans med elever från fyra andra länder. Läraren Karsten Steiner instruerar eleverna hur de ska göra.

– Rör på armarna också! Det är det som gör att det ser ut som att han går.

Framför en kuliss föreställande Pommern ska Klumpen komma gående och ta sig upp på en brygga. Lite senare i filmen ska han bland annat göra snöänglar, möta ett luciatåg och fira jul med en åländsk familj.

– Han får äta åländsk julmiddag med familjen. Sedan kommer tomten och delar ut paket som innehåller någonting från alla de länder Klumpen har besökt, berättar Emilia Lindholm.

Besöket på Åland blir det sista för Klumpen som när den halvtimmeslånga filmen är slut har besökt alla de regioner som deltar i projektet – utöver Åland även Litauen, England, Katalonien och Polen.

Filmen byggs upp med hjälp av animationstekniken stop motion. Genom att ta ett stort antal stillbilder och låta lerfigurerna röra sig lite lite mellan varje bild och sedan lägga bilderna efter varandra skapas en animerad film.

Den åländska delen av filmen ska bli fem minuter och för det krävs 7 000 bilder.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!