DELA
Foto: Jonas Edsvik

Här är hen!

Ålands konstmuseum visar utställningen ”Vem är hen? Om språk och identitet” under hela februari.

– Det hör till vårt uppdrag att inte bara visa föremål från samlingarna, utan att också lyfta samhällsaktuella frågor, säger intendent Graham Robins.
Utställningen är gjord av Norrtälje museum och visas i sin helhet. Den berättar om och visar sju personer som definierar sig själva som ”hen”.

– Museer ska jobba normkritiskt, eftersom normer inte är korrekta, det är bara det majoriteten tycker att är normalt, säger Robins.

Frågan om pronomet hen var högaktuell i Sverige för några år sedan. Utställningen vill lyfta fram den tekniska frågan om språk och vad språket gör med identitet.

– Då något många uppfattar som fast ändrar, som att det bara finns ett språk för två kön, upplever man förändringen som hotande, säger Robins.

– Men människan avviker på många sätt från den ”naturliga” normen. Vi bor i uppvärmda hus och vi kör bil. Dessutom tar vi ofta in nya ord i vårt språk, men just ordet hen uppfattas av många som ett hot.

Utställningen visas fram till 12 mars. Torsdagen den 2 mars arrangeras en paneldebatt med utgångspunkt i utställningen. Utställningen har vernissage i kväll klockan 18.00.

<”Byline tfn”>