DELA

Här är Ålandsvanten!

Elsie Engmans bruksvante från 1950-talets Töftö har av en enhällig jury utsetts till Ålandsvante.
Elsie har använt ryateknik på insidan för mesta möjliga värme, och hennes släkting Ulf Engman som använt vantarna intygar att de är väldigt varma.
– En värdigare vinnare än Elsie Engman är det svårt att tänka sig. Hon lärde sig ullsortering på 1930-talet och arbetade som instruktör i Ålands fåravelsförening. Hon var också mycket aktiv i martharörelsen, och är den ålänning som suttit längst i Marthadistriktets hemslöjdssektion, mellan 1948 och -88, säger marthan Brita Jansson.
Vantarna har tillhört Ulf Engman, vars farfar var kusin med Elsie. Han vet inte om Elsie stickade vantarna åt honom eller hans far, men hans mor hade tydligen insett värdet i dem och hållit dem i förvar undan karlarnas händer. För 25 år sedan hittade han de helt oanvända vantarna i föräldrahemmet efter att föräldrarna gått bort.
– Jag använde dem en vinter, både när jag skottade snö och jobbade i skogen. Sedan fick min handarbetsintresserade hustru syn på dem och tyckte att jag inte borde använda dem mer, säger Ulf.

Anonyma bidrag
Det var också hustrun Britas förtjänst att vantarna donerades till Marthadistriktets hemslöjdssektion, som lämnade in dem till sin egen tävling. Tävlingen utlystes i samarbete med Ålands museum med anledning av Marthadistriktets 100-årsjubileum i år.
Totalt lämnades 74 bidrag in till tävlingen, och till utställningen på Ålands museum lämnades 187 vantar in. Publiken har fått utse sin favorit både bland tävlingsbidragen och samtliga utställda vantar.
Publikens förslag till Ålandsvante var Åsa Lundbergs nydesignade vante med Ålandsflagga och vita prickar som symboliserar Ålands många tusen öar och skär mot blå bakgrund. Bland alla inlämnade bidrag föll rösterna jämnt mellan Åsas vante och May Karlssons humoristiska skapelse med texten ”Iss inga jåla kollvant”.
Ålandsvanten och alla de andra vantarna kan beskådas i Ålands museum till och med 29 januari.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist