DELA

Hacke B jazzar på Bastun igen

Sommarkonserten på Bastun har blivit en tradition för den 79-åriga jazzkatten Hacke Björksten. På fredag är det dags igen, och den här gången har saxofonisten sällskap av fyra andra musiker.
– Vi spelar samma musik, så vi tänker på samma sätt, säger han.
Sommaren 1972 kom Hacke Björksten till pensionat Solhem i Ytternäs Mariehamn för första gången. Sedan dess återvänder han och frun Lilian hit varje sommar, och bor i en liten stuga vid vattnet. Redan vid första besöket beslöt Hacke att kontakta Nacke Johansson för att ordna en konsert på Åland.
– Så vi började med de här jazzaftnarna på Bastun och nu har det blivit en tradition. Jag spelar med olika kombinationer av musiker varje gång, just i år blir det med mitt band Three Generations. Så heter vi eftersom vi är av olika åldrar allihop – den äldsta är 82, jag 79 och de andra tre är strax under 40.
Three Generations består av Hacke på tenorsaxofon, Ronnie Gardiner, trummor, Karl Olandersson, trumpet, Mattias Algotsson, piano, och Arne Wilhelmsson, bas. På repertoaren står Hackes arrangemang av jazz från 30-, 40- och 50-talen, och ett antal egna kompositioner i samma stil.
– Det är ju så, att den bästa jazzen kom till under den tiden. Kerr, Berlin, Ellington, de är oslagbara!
Läs mer i papperstidningen!

Ida Kronholm