DELA
Foto: Lisa Bergkvist<07_Bildrubrik>INTRESSE FÖR TOMRUM Intresset var stort när Mariehamns stadsbibliotek i lördags ordnade en historiedag på temat Tomrummets vara eller icke vara?

Fullt i biblioteket när tomrum diskuterades

Ett historiskt seminarium fyllde Mariehamns stadsbiblioteket i lördags.

Frågan för debatten var: Har Åland varit folktomt eller inte?
Hur gammal är egentligen Ålands nuvarande befolkning? Har Åland varit bebott ända sedan järnåldern eller fanns det ett historiskt tomrum varefter nya invånare flyttade in under 1100-talet.

De frågorna delar forskarkåren och i lördags anordnades ett seminarium i Ålands stadsbibliotek på temat ”Tomrummets vara eller icke vara”.

Historikern Olle Sjöstrand tillhör dagens förespråkare för tomrumsteorin. Han menar att det åländska bysystemet inte stämmer överens med de järnåldersfynd som gjorts, vilket tyder på att den nuvarande befolkningen är yngre.

Även botanikern Carl-Adam Haeggström tillhör tomrumsförespråkarna. Han berättar att analysen av pollen visar att någonting hände på Åland omkring vikingatiden.

Professor Åsa Ringbom, som bland annat forskat om de åländska kyrkorna, tror däremot inte på tomrumsteorin.

– Det finns många fynd som fyller tomrummet, säger hon.

Arkeologen Kristin Ilves som arbetar med utgrävningar i Saltvik håller med.

– Ur arkeologisk synvinkel finns det inget tomrum. Det finns flera källor som täcker in den här perioden, bland annat lämningar som daterats enligt kol-14-metoden.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!