DELA

Följ forskningens framsteg i Kjells hylla

Historia, religion, psykologi, det råder inga tvivel om Kjell Nilssons akademiska intressen när man inspekterar hans bokhylla. Deckarna, de förvaras på sommarstugan.
– Här hemma är vårt vinterbibliotek, säger han i Nya Ålands serie Min bokhylla.
Mariehamns stads bildningsdirektör Kjell Nilssons bokhylla i hemmet i Mariehamn är indelad efter ämne – historisk litteratur här, åländskt där, filosofin här, klassikerna där. I ett eget hörn står hyllan med konstböcker.
– Jag har jobbat som historie-, religions- och filosofilärare, och jag tycker om att hålla de kunskaperna igång. Sedan jag bytte arbete har jag gått tillbaka till att läsa mycket om historia. Historiska romaner till exempel, är perfekta både som underhållning och för minnet, säger han.
Det är dock fackböckerna som dominerar den stora bokhyllan i tre sektioner. Kjells gamla historieböcker från gymnasiet har hedersplatsen i mitten.
– Man kan se olika ryck bland böckerna, när jag blivit intresserad av något visst och grottat ner mig i just det ämnet ett tag. Till exempel så tycker jag att hjärnforskning är väldigt spännande, och där händer det så mycket så snabbt att man får lov att uppdatera sig rätt ofta, berättar han.
– Intresset för vad som händer i skallen kommer alltid tillbaka till mig, har jag märkt.
Läs mer i papperstidningen!

Ida Kronholm