DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>GENUSPERSPEKTIV Nicklas Lantz undersöker rollfiguren Ophelia i uppsättningen med samma namn.

Enmansteater om ett kvinnoöde

Hyperaktiva skådespelaren Nicklas Lantz vill bryta sitt tempo.

Det gör han i enmansföreställningen Ophelia som har premiär på stadsbiblioteket i kväll.
På ett sätt är det bekant mark för honom. Han har redan stått ensam på scen och gjort Shakespeares Hamlet. Nu gör han en fri tolkning och analys av en rollfigur i den tragedin.

– Det enda man behöver veta är att Hamlet är prins i Danmark och att hans far blir mördad av hans farbror, som gifter sig med hans mor. Ophelia och han har ett förhållande men det är småhemligt för hon är inte av fin börd. Sen dör hennes bror och pappa och hon blir galen och dränker sig.

Han sätter sig in i Ophelias situation men låter henne också berätta om hur det på Shakespeares tid var otänkbart att en kvinna skulle spela henne. Scenen var männens revir.

Manuset gjorde han med frun Jenny Lantz som bollplank och medförfattare.

– Hon gick en kurs i genusvetenskap vid Åbo akademi och sen såg vi att vi kunde länka ihop det med Ophelia. Vi skrev på varsitt håll. Jag läste hennes texter och länkade in dem i manuset.

”Ophelia” spelas sex gånger i stadsbibliotekets samlingsrum. Premiär i kväll kl. 19.00. Sista föreställningen är nästa torsdag, den 15 oktober.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!