DELA
Foto: Jonas EdsvikOLJA ”Det växte en gång ett träd i skogen”

En målande lovsång till kvinnan

När man stiger in i utställningslokalen urskiljer man hur viskningen som ligger på lur alltmer ökar i sin styrka och intensitet. Nu pratar vi målningar där alla konstverk vill ”prata med oss”.

Det handlar om Gun Jennervalls utställningar ”Det ligger en viskning på lur…”, olja och akvarell med Edith Södergran som klangbotten, som visas på galleri Skarpans till 24.10.

Och visst blir man nyfiken och vill höra vad de vill viska till oss. Gå till exempel till målningen ”Silvervita fågel” så förmedlar den målningen dikten ”tidig gryning” av Edith Södergran.

”Några stjärnor lysa matt. Jag ser dem ur mitt fönster. Himlen är blek, man anar knappast dagen som börjar i fjärran. Det vilar en tystnad utbredd över sjön, det ligger en viskning på lur mellan träden, min gamla trädgård lyssnar halvförstrött till nattens andetag, som susa över vägen”

Att Jennervall kombinerat sin utställning med att citera och måla sina motiv med den kända diktaren Edith Södergran ger ytterligare en konstnärlig dimension och upplevelse för betraktaren.

Här citeras vissa av dikterna som placerats nedanför en del motiv, för att kunna läsas och för meditation. Ett trevligt och annorlunda grepp som ger mervärde till själva utställningen.

Bo Torgé

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!