DELA

En av Bolstaholms starka kvinnor tar plats på scen

År 1833 gifte sig prästdottern Caroline Lundenius från Kumlinge med Vilhelm Brummer, ägare till Bolstaholms säteri.
I höst kan man följa ett par intensiva sommarveckor 1855 i Carolines liv i Alandicas teatersal.
– Den största utmaningen med den här rollen är nog att skildra de återhållna känslorna som det anstod högreståndspersoner på den här tiden, säger Annelie Åkerblom som spelar Caroline Lundenius.
Vilhelm Brummer sköt sig inför sin hustrus ögon tidigt i deras äktenskap, när sönerna Vilhelm och Emil var bara ett och tre år gamla. Caroline stod plötsligt som ensam ägare till det stora säteriet och hon drev godset med dessa åtta torp och mängder av anställda med järnhand förtäljer de brev och dokument som manusförfattaren och regissören Robert Liewendahl baserar pjäsen Bolstaholm på.
– Jag är mycket intresserad av historia och det här är vår åländska historia. Det har hänt väldigt mycket på Bolstaholm genom århundradena men den här historien passar allra bäst att dramatisera.
Inkommande helg förevisar Teater Alandica delar ur Bolstaholm på gården under skördefesten. Där kan man också köpa biljetter.
– Det är jätteroligt att vi kan ha ett nytt inslag i skördefesten. Vi kände till historien om Caroline men inte så här utförligt, säger Ann Sundberg, nutida husmor på Bolstaholms gård.
Henrik Sundbergs farfar köpte Bolstaholm 1922 och Sundbergs är inte släkt med familjen Brummer.
Premiär i Alandicas teatersal är det 18 oktober och ett tiotal föreställningar är inplanerade. En specialläktare ska också byggas som senare ska kunna användas även för andra uppsättningar.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist