DELA

Efterlyses: konst av Georges von Swetlik

Nästa år är det hundra år sedan konstnären Georges von Swetlik föddes. Med anledning av jubileet visas om ett år en utställning med hans verk på Ålands konstmuseum.
– Han vistades en period på Åland och nu efterlyser jag konst av honom som kan visas på utställningen, säger hans tidigare elev Riggert Munsterhjelm.

Georges von Swetlik föddes i St. Petersburg år 1912 och kom år 1923 till Finland.
– Han var en rysk emigrant med europeisk bakgrund. Han är svår att placera både konstnärligt och identitetsmässigt, säger Riggert Munsterhjelm.
Munsterhjelm jobbade många år under 80-talet tillsammans med von Swetlik.
– Han fick ett konstnärligt genombrott 1989-90, strax innan sin död. Då gav vi också ut en bok om honom och hans konst. Han har målat in sig på den riktigt högsta nivån inom europeisk konst.


Paus på Åland
Munsterhjelm lämnade projektet 1998 för att driva akademiska studier. Nu är han tillbaka som kurator för von Swetliks hundraårsjubileum.
– Det finlandssvenska konstlivet har aldrig riktigt förstått sig på von Swetlik innan han fick sitt genombrott.
Utställningar med von Swetliks verk kommer att arrangeras på många olika orter under jubileumsåret. Geografiskt från Åland till St Petersburg.
– Han upplevde sin medverkan i kriget som svår och ville bort från Finland. På sin väg till Sverige bosatte han sig på Åland under 1946 och 1947. Åland var ett steg på hans livsresa.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax