DELA

Edos unika mack nu på film

Edos. Nästan alla på Åland vet vad det namnet står för. En bensinmack som avviker från det mesta i branschen i dag.
Edos i Mariehamn är ingen ”kallmack” utan en mack med värme och personlig service, konstaterar Per-Ove Högnäs som nu är klar med sin film om Edos. I slutet av maj sänds den i finlandsvensk tv. (På bilden Sven Karlsson, som nu innehar macken tillsammans med broderns Åke.)
Per-Ove Högnäs berättar att han arbetat med filmen i ett år. Förarbetet startade redan på våren och i augusti kom det aktiva filmarbetet igång.
Högnäs har gått grundligt till väga och tillbringat många timmar på macken, följt med arbetet, sett hur Sven och Åke Karlsson, som driver macken, bemöter kunderna och blir bemötta.
– Jag har varit där så mycket att jag hört att någon på stan funderat om jag skulle ta över och varit där på praktik, säger Högnäs med ett leende.
Är det då något särskilt som du fäst dig vid?
– Ja, bland annat att Edos har så många stamkunder. När jag tidigare bara åkt förbi har jag kunnat tycka att det sett lite ödsligt ut men skenet bedrar. Macken har faktiskt väldigt många trogna kunder. Framför allt är det äldre som kanske aldrig tankat vid någon automatmack och som är tacksamma över den personliga service som de får här. Hjälp med tankningen, med oljepåfyllning, byte av lampor, tändstift, torkarblad, fläktremmar och liknande.
– Men dessutom kommer förvånansvärt mycket ungdomar till Edos. De köper mopeddelar och tankar.


Varm stämning
Högnäs säger att han fascineras av stämningen på macken.
– Det är ett ställe där man kan sätta sig ned och prata, fast i timmar medan kunderna kommer och går. Den varma atmosfären är något som jag också försökt få med i filmen. Edos är nog en kontrast till mycket i dagens affärsvärld där allt skall gå så snabbt. Jag tror knappast att det går att finna något liknande.


Kakor och bullar
Att kunderna trivs har Högnäs funnit konkreta bevis på.
– Det händer allt emellanåt att någon kommer med bullar och kakor eller sticker sig in med lite fisk eller potatis.
– Och till julen blir det julklappar. Filmen avslutas faktiskt på julafton då många kommer med klappar till macken och kunderna också får små julklappar med sig hem.
Högnäs har länge arbetat som etnolog vid Ålands museum, innan han på hösten blev fri filmare och han erkänner att etnologen i honom nog finns med i den här filmen, liksom i ”Den lyckliga kon” om Rune Jansson och hans EU-befriade kor på Bergö.
– Film är ett bra medium både när det gäller att fånga stämningar och att bevara något för framtiden, konstaterar han.


Roligt arbete
Han erkänner att det varit mycket trevligt att arbeta med filmen.
– Det har varit både roligt och intressant att få sätta sig in i en värld som hittills varit helt obekant för mig.
Filmen om Edos mack, som heter just ”Edos mack”, sänds i FST5 torsdagen den 29 maj.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ANDREAS DIENERT