DELA
Foto: Stefan Öhberg

Drama i skolan för att stärka barn

Rasmus Basilier vill använda dramaövningar för att hjälpa skolelever att uppträda inför andra. Eleverna i Södersunda fick prova på improvisationsteater på skoltid.
– Jag har fått ut så mycket av att hålla på med teater. Jag känner att jag vill dela med mig åt andra.

Rasmus Basilier har startat ”Kul och Ful Teaterskola” som riktar sig till barn i skolåldern. Syftet är att skapa en uppmuntrande och lärande atmosfär som stöttar barn i deras utveckling i att våga framträda inför andra.

– Att stå och hålla tal inför publik är något som många tycker är jättesvårt och jobbigt. Jag tycker att man kunde ha mycket mer dramaundervisning i skolan för att råda bot på det.

Han har tidigare arbetat som lärare och idrottsledare och brinner för improvisationsteater och dramaövningar. Han har inte gått någon dramapedagogutbildning, men har det senaste året varit med i både teaterföreningens och Teater Alandicas teaterskolor.

– Det här går ju också att kombinera med presentationsteknik. Man kan göra en presentation rolig genom att ta med musik och konkreta föremål.

Det är viktigt för honom att eleverna upplever teater på skoltid som roligt och avslappnat.

– Det handlar absolut inte om att vara bäst, utan om att ha kul. Det är en sorts lek, fast det också har djupare innebörd.

Yngre elever är ofta mer frimodiga, medan den stora osäkerheten kommer i puberteten.

– Jag hoppas därför också kunna komma in och jobba med detta i högstadierna.

Läs mer i måndagens Nya Åland!