DELA
Foto: Sini-Marja Niska

Donners Finlandsbok är ett rop på hjälp

År 2017 firar vi Finlands hundra års dag, men enligt författaren Jörn Donner – som levt 84 år utav de 100 som firas – finns det inte mycket att fira.
Jörn Donner öppnar dörren till sitt arbetsrum i Kronohagen i Helsingfors, en våning som släkten haft i sin ägo en längre tid än Finland varit självständigt. Väggarna pryds av bokhyllor ända upp till taket, och trots att han gjort sig av med närmare 3 000 böcker så gapar få hyllor tomma.

Bland hyllorna sitter Donner och skriver så gott som dagligen, och här har också den nya boken ”Suomi Finland” kommit till.

Det är inget välmående Finland 100 år som porträtteras i den för Donner ovanligt tunna boken. På ungefär hundra sidor skildrar han det hundraåriga Finland då och nu. Donners hundraåring är ett land där samhällsklyftorna ökar, inställningen till invandrare och flyktingar blir allt mer inhuman, ung och kompetent arbetskraft flyttar utomlands, anslagen till forskning minskar och språkgrälen fortsätter.

Ja, Donner beskriver till och med Finland som en låtsascivilisation som präglas av oföretagsamhet, misstänksamhet och småsinne.

– Den här boken är ett rop på hjälp, kan man säga. Jag är bekymrad över det här samhällets framtid, säger han.

Läs mer i måndagens Nya Åland!