DELA

”Det finns en verklighet att vända och vrida på”

Kjell Andersen visar magisk realism på Galleri Skarpans.
Den magiska realismen utspelar sig uteslutande på Åland.
Namn: Kjell Andersen.
Utställningens namn: Bara lätt trafik.
Tid: 28.10-19.11.
Vernissage: I kväll mellan klockan 18 och 20.
Plats: Galleri Skarpans.
Teknik: Akrylmålningar.
Kort om utställningen:
– Utställningen är en kommentar till Åland och det åländska. Den berör forntid, nutid och framtid. För att kunna presentera en helhet måste man se till alla epoker. Utställningen är naturligtvis mycket seriös och allvarlig menad, man ska se på tavlorna med pannan i djupa veck.
Ja, humorn i utställningen – vad säger du om den?
– I stort sett alla tavlor har en berättelse. Ambitionen är att tavlorna ska roa och underhålla. Jag roas själv av idéerna då jag får dem, sen är det förstås ett rätt tufft arbete att utföra jobbet.
Beskriv dig själv som konstnär:
– Om författaren Gabriel García Márquez, han som skrev ”Hundra år av ensamhet”, skulle måla, skulle det se ut så här. Det är magisk realism, det finns en verklighet som man vänder och vrider på. Samtidigt finns det en hel del allvar också. Betraktaren ska inte bara roas, det finns också tavlor som stämmer till eftertanke eller som väcker nostalgiska känslor, nostalgi är en stark känsla. Andra tavlor är ställningstagande i samhällsfrågor.
Inspiration?
– På samma sätt som då man sitter och pratar och skämtar kläcks bilder och ordvitsar som kan bli en tavla. Ungefär hälften av motiven utspelar sig i Mariehamn, resten på övriga Åland. Tavlornas titlar är centrala. Att inte veta namnet på tavlan är som att se filmen ”Den engelska patienten” utan ljud.
Favoritmotiv?
– Människor i verksamhet
Svårast?
– Människor. Så länge de har kläder på sig går det någorlunda, men börjar de ta av sig kläderna är det svårt.
Så finns det några bilder på nakna människor i utställningen?
– Nej, där ser du.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax