DELA

Det blir en mäktig Östersjökonsert

I sommar blir det mer av det goda när välgörenhetsgalan ”Röster för Östersjön” återigen arrangeras på Andersudde.
För det första blir det två konserter i stället för en, för det andra ersätts pianisten av en stor orkester och för det tredje skall hungriga gäster i år kunna köpa supébiljetter och avsluta kvällen med middag på Hotell Arkipelag.
Det är idel glada miner runt bordet när Dan Karlström, Anders Wiklöf, Edgar Öhberg och Peter Lindbäck kallar till presskonferens för att presentera årets välgörenhetsgala för Östersjön.
– Planeringen kom i gång nästan direkt efter årets konsert. Vi fick bara goda och positiva reaktioner på konserten och bestämde oss för att satsa i år igen, berättar Östersjöfondens verksamhetsledare Edgar Öhberg.
Öhberg tillägger att konserten är en tillställning som passar bra in i fondens verksamhet. Han är glad över att miljöfrågorna sätts i fokus igen.
– Och förra året gav konserten dryga 30.000 euro i överskott till fonden, pengar som senare kommer att delas ut i form av prispengar och liknande.

Konstnärlig ledare
Dan Karlström är den som i år ansvarar för planeringen av konserten.
– Det har varit lätt att få med artister, alla är intresserade av att uppträda på Åland. Många av mina bekanta har aldrig varit på Åland och ser fram emot det, berättar Karlström.
Främst är det åländska sångare som uppträder även i år. Karlströms fru Lisa Fornhammar och basbarytonen Tuomas Pursio är de enda av sångarna som kommer från riket. Bland ålänningarna finns en ny röst, Björn Blomqvist, som i somras var sjuk och inte kunde delta.
– Vi hade inga lägre mansstämmor med i år, nu har vi både Tuomas och Björn. Det ger en större flexibilitet när man planerar programmet, berättar Karlström.
De övriga sångarna är Therese Karlsson, Jenny Carlstedt, Mikael Fagerholm, Frida Jansson, Freja Frisk, Annika Sjölund och Christian Juslin.
Mariehamnskvartetten fungerar som kör och en handplockad orkester, som kallas Ålands Festspelsorkester, står för musiken. Dirigent är Nils Schweckendiek och regissören Vilppu Kiljunen står för den sceniska gestaltningen.

Trollflöjten
Konsertprogrammet blir ungefär lika långt som i somras. Konserten är uppdelad i två akter och efter konserten skall de som vill kunna ta bussen tillbaka till Hotell Arkipelag för att äta middag där.
– Det var något som folk saknade förra året, så i år kommer det därför att finnas supébiljetter, säger Wiklöf.
Lite mer opera blir det också i år. Trollflöjten på 30 minuter tros bli en höjdpunkt, och därtill bjuds också på utdrag ur bland annat Läderlappen, Carmen och La Bohème. Konceptet från i fjol bibehålls på det stora hela, även om det finns en hel del nyheter.
– Vi försöker ta till vara på det som publiken gillade, och bygga vidare på det, säger Karlström.
– Det blir mer hjärta och smärta i år när vi har en stor orkester, lovar Wiklöf, och Karlström håller med.
– Det kommer att bli mäktigt.
Biljetterna till sommarens konserter har redan släppts. Man köper dem i receptionen på Hotell Arkipelag.

MALIN LUNDBERG
malin.lundberg@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK