DELA

”Den stora tavlan” på turné till skärgården och Vaxholm

I januari ges en extraföreställning av ”Den stora tavlan” i Önningebymuseet.
Därefter åker föreställningen på turné, först till skärgården och sedan till J.A.G Ackes hus Villa Ackleja i Vaxholm.

På bilden Daniel Dahlén.


Teaterföreningens i Mariehamn höstuppsättning ”Den stora tavlan” av Kjell Ekström har sets av 1 100 personer under 14 föreställningar.
Den 8 januari klockan 19.30 ges en extraföreställning på Önningebymuseet.
Därefter beger sig ensemblen ut på skärgårdsturné. På Lappo spelas en föreställning på Klockulla fredagen den 9 januari kl. 19.00.
På Vårdö den 10 januari ges en föreställning på Vårdö skola kl. 19.30.


Till Sverige
Den 17 januari kl. 20.00 (svensk tid) spelas ”De stora tavlan” i Villa Ackleja i Vaxholm, Sverige.Villa Ackleja var pjäsens huvudperson J.A.G Ackes vinterbostad och ateljé från 1901 till och med Ackes död 1924.
– Föreställningen sker på inbjudan av Acke-fantasten och konstkännaren Claes Moser, som också är känd från SVT:s program Antikrundan. Claes såg en av föreställningarna på Önningebymuseet i höstas och tyckte att historien om Acke och de andra Önningebykolonisterna borde spelas där Acke hade sin bostad och ateljé i många år, skriver Teaterföreningens styrelse i ett pressmeddelande.
– Det blir förstås en speciell upplevelse att spela pjäsen i Ackes hem, säger Teaterföreningens ordförande Maria Mäntylä.
”Den stora tavlan” hade urpremiär den 31 oktober och är ett nyskrivet åländskt drama som utspelar sig i Önningebykolonin i slutet på 1800-talet.
För regin står Nicklas Lantz, och på scenen syns Daniel Dahlén, Malin Saine, Maria Mäntylä, Kenneth Johans, Kaj Lybeck, Frida Wikman, Margaretha Österman, Annsofi Joelsson, Malin Jingstål och Ann-Christine Karlsson. För scenografin svarar Kjell Ekström. (ke)