DELA

”Den stora tavlan” gästspelade i Sverige

I helgen gästspelade Teaterföreningen Mariehamn med föreställningen ”Den stora tavlan” i Claes Mosers Villa Akleja i Vaxholm.
I publiken fanns bland andra Mosers Antikrundan-kollegor Knut Knutson och Charlotte Widenfelt.
Över 80 personer såg pjäsen som uppfördes i ateljérummet i det som från 1901 var Ackes hem, uppger pjäsförfattaren Kjell Ekström i ett pressmeddelande.
– I publiken syntes såväl grannar till Claes Moser som äger huset, som mer långväga gäster. Några ålänningar hade även tagit sig till Vaxholm för att få se pjäsen i den vackra villan. I vimlet syntes även en hel del kändisar. Bland annat hade Knut Knutson med fru Charlotte Widenfelt kommit från Uppsala. Ålandsvännen och arkitekten Björn Greitz var på plats liksom den skickliga konservatorn Ywonne Florman från Lidingö. Musikförlaget Gehrmans vd Gunnar Helgesson syntes även i vimlet, skriver Ekström.
Före föreställningen gjorde Claes Moser en liten introduktion och de många frågorna om hur det gick för Acke och hans Snöljus gjorde att Claes Moser även efter pjäsen höll ett anförande.
– Det var verkligen speciellt att se pjäsen i denna historiska miljö. Och även skådespelarna var taggade av den autentiska miljön. (ke)