DELA
Foto: Stefan Öhberg

De tar ton för Figaro

Kören i operan Figaros bröllop sätts ihop av sångare på Åland.

Hugade har i veckan fått provsjunga.
I veckan har föreningen Katrina arrangerat två auditioner för sommarens satsning Figaros bröllop. Det som eftersöks är sex sångare till fyra stämmor, det vill säga sammanlagt 24 sångare. Tillströmningen var god.

– Sångarna har bokat tider på förhand till auditionen, och vi vet redan att tillräckligt många har visat intresse. Det är egentligen bara basar det är ont om, säger föreningens ordförande Barbro Sundback.

I de auditioner som hölls i veckan söktes sångare, framöver kan det bli aktuellt med statister och barn. Solister och orkester är redan tillsatt.

– Vi ville ge alla som är intresserade en möjlighet att anmäla sig. Dessutom är det en bra sak att våga sjunga på en audition om man tänker sig stå på scenen och sjunga, säger Sundback.

Tog chansen

Sopranen Cathrin Blomberg tyckte att provsjungningen gick snabbt, men bra.

– Jag sjöng en sång som jag övat in på förhand och en bit ur körpartiet till operan. Jag tror nog att jag kanske kom med.

Blomberg tycker om Figaros bröllop, och sjunger både i Flera röster och med privatlärare i Bel Canto.

– Jag tycker om att sjunga den här slags musik, det är en fin möjlighet att vara med om en så här stor satsning.

En mer spontan provsjungning gjorde Sami Lehtinen som egentligen kom till Margarethagården för barnklubben Muskarit. Den var inställd, och han tog istället chansen och provsjöng.

– Det gick helt bra, det dög. Det är bäst att gåra sånt här utan att fundera, man ska leka och ha roligt, då blir det bra.

Den första repetitionen hålls i mitten av februari. Fram till dess ska allt vara avgjort. Premiären är 18 augusti.