DELA
Foto: Ida K Jansson

De söker originalitet och Havets röst

På Bergöraudden i Saltvik är havets röst påtaglig. Operasångarparet Mikael Fagerholm och Annika Ollinkari brinner för sång, unika röster och det åländska kulturarvet.
– Det var Annikas idé att vi skulle arrangera en sångtävling på Åland, bland annat för att fira Finlands 100-års jubileum, berättar Mikael Fagerholm.

Vi träffas på parets sommarställe i Saltvik. Sommarvinden är ljummen, valerianan doftar i strandstenarna och havets röst är tydlig. Vågorna kluckar mot brygga och båtar.

– Sången är den naturligaste, renaste energin som människan kan kommunicera med. En urkraft som får människors känslor att röra på sig, säger Annika Ollinkari.

Hon har arbetat på Sibelius Akademin som sånglärare i 20 år och sett många operastjärnor och stora röster födas.

Sångtävlingen är öppen för alla under 30 år i länderna runt Östersjön. Arrangörerna mycket nöjda med tävlingsdeltagarna. Bland de 60 sångarna som ansökte till tävlingen valde en professionell jury ut 19 semifinalister. Semifinalen hålls på söndag i Alandica klockan 11-15. Finalen är samma kväll klockan 19. Biljetter kan köpas från Alandica. I programbladet får varje konsertbesökare en röstsedel och med den får man rösta fram sin egen favorit.

– Kom och lyssna till högklassig sång och upplev en klassisk sångtävling, uppmanar arrangörerna.

Läs mer i fredagens Nya Åland!