DELA

De skrev bok om Gryningspyromanen

Ulf Borgström kom att kallas Gryningspyromanen. Under tjugo år anlade han bränder i södra Sverige.
David Widlund och Jörgen Pettersson har skrivit boken om Gryningspyromanen.
Nästa vecka kommer Jörgen Petterssons och David Widlunds bok ”Gryningspyromanen. Från mobbad tonåring till Sveriges värsta mordbrännare” ut.
– Jag fick idén till boken under en konferens 2007, säger David Widlund, utbildad brandingenjör bosatt i Stockholm men hemma från Saltvik.
– Jag jobbade ihop med en annan journalist först men vi valde fel berättarteknik och förlaget ville att vi skulle omskriva allt. Det hade inte den journalisten tid med och projektet tog en paus.
Förra hösten kom David Widlund i kontakt med skribenten och mariehamnaren Jörgen Pettersson.
– Man kan inte skriva en roman om riktiga människor. Jag ser det som att jag skrivit ett långt reportage, säger Jörgen Pettersson.


Borgström ville inte
David Widlund har intervjuat de flesta i Gryningspyromanens omgivning: gamla klasskompisar, släktingar, lärare…
– All bakgrundsmaterial och fakta har jag samlat in redan tidigare. Det fanns redan. Det var egentligen bara för Jörgen att sätta sig in i allt.
Men en intervju med själva huvudpersonen, Ulf Borgström, har inte låtit sig göras.
– Det skulle ha blivit en fantastisk intervju. Samtidigt är det en trasig person det handlar om. Han har bara gett två intervjuer sammanlagt i sitt liv, varav den ena knappt räknas. Den andra gången knallade han till redaktionen på Ystads Allehanda för att ge sin syn på saken. Han var i helt okej skick då, hade inte rökt på, säger Jörgen Pettersson.
Så det är det han gör, röker på?
– Han har genomgått en rad psykologiska undersökningar och är frisk, men han har väl en rad inslag av olika diagnoser.


Digert
Fyra lådor dokument och ett stort antal inspelade ljudband med intervjuer var vad Jörgen Pettersson hade att utgå från.
– Det här är en för jäkla bra historia. Det handla om en av Sveriges största kriminalmysterier, säger Jörgen Pettersson.
Mysteriet består i att ”alla” visste att Ulf Borgström var densamma som Gryningspyromanen. Ändå tog det tjugo år och hundratals bränder innan han blev fast och kunde åtalas.
– Jag har samlat ihop allt material som finns att tillgå, men det handlar om en mängd brott och det har varit ett pussel att få ihop allt, säger David Widlund.
Det är också Widlund som kartlagt vänner och släktingar.
– Alla är rädda för honom. En del ville först inte kännas vid honom, andra hade längtat efter att berätta sin historia. Reaktionsskalan har varit bred.


Helhetsbild
Jörgen Pettersson, som inte varit med under intervjuerna, har lyssnat på banden.
– Vi har velat göra ett omfattande arbete för att få fram en helhetsbild. Vi har kartlagt hans uppväxt och vad andra människor säger om Borgström, säger David Widlund.
Och vilken är helhetsbilden?
– Gift dig inte med honom, säger Jörgen Pettersson.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson