DELA
Foto: Stefan Öhberg

De reste till Grekland för att måla med Medis

I slutet av september åkte tolv resenärer tillsammans med Lin Simons till Grekland för att måla.

Det var den första längre målarresan i Medborgarinstitutets regi.
Under Medis läsår är det inte många veckor som passar för utomhusmåleri, bland annat därför beslöt konstläraren Lin Simons vid Medis att ordna en resa till Grekland.

– Det var jättelyckat på alla sätt. Jag tror att många gärna reser och målar om allt det praktiska är ordnat och man har trygghet i en gruppen, berättar Lin Simons.

Resmålet var de grekiska fastlandet, uppe i bergen, i trakten av Loutraki som ligger i Korinthbukten, tolv mil från Athens flygplats. Stället de bodde på heter Terpsithea. Det ligger helt avskilt från grannar och trafik.

– Jag hittade boendet tack vare en annan här på Medis som är från Grekland. Värden pratar faktiskt svenska eftersom hans fru är ålandsättling.

Stället var ett enkelt bed&breakfast och deltagarna bodde 2–3 personer per rum.

– Det här var egentligen en sonderingsresa och vi målade bara tre hela dagar. Nästa höst ordnar vi igen en resa till samma plats, då blir resan lite längre.

Ulla Martelin som var en av deltagarna på resan tyckte det var mycket trevligt.

– Det var kanske lite kort tid med bara tre dagar, säger Hulya Ehres som också deltog.

Eila Takkunen uppskattade miljön. Hon har inte tidigare varit på en utlandsresa för att måla, även om hon lekt med tanken, så har hon inte kommit iväg på egen hand.

– Vi var i bergen, borta från själva samhället. Det är sällan man som turist kan ta sig till sådana ställen. Där odlades oliver och vindruvor. Det var verkligen helt nya färger och nya vyer.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!