DELA
Foto: Carin Karlsson

De laddar för gospelfest i Alandica

Föreningen Ålands gospel bjuder in till storslagen sångfest i Alandica. Fem vuxenkörer från Finland och Sverige intar scenen tillsammans med Yohan Henriksson, en dansgrupp och Jomala församlings barnkör Jomala Joy.

– Gospel är glädje, säger dirigenten Linda Pussinen.
Gospelkören Good News ligger i hårdträning inför helgens stora framträdande. Linda Pussinen värmer upp sångarna med kropps- och röstövningar inför repetitionen i St Mårtens kyrka.

I morgon anländer körerna från Sverige och fastlandet för att öva och umgås och på lördag är det föreställning. Körerna, som tillsammans inkluderar drygt 90 sångare, ackompanjeras av ett tremannaband.

– Det blir nästan lite som ett läger och det är kul att träffa andra körer och skapa gemenskap med dem, säger Good News grundare och dirigent Anders Hallbäck.

Samtliga av körernas sju dirigenter har haft möjlighet att välja en egen låt att framföra. Totalt handlar det om 20 sånger som ska framföras under cirka 2 timmar i Alandica på lördag.

Alla dirigenter får chans att leda kören under konserten.

– Det innebär ganska stora utmaningar för körsångarna. Oftast är man van vid en dirigent och hur den personen leder kören. Gospel är friare än annan körsång och varje dirigent gör sångerna på sitt vis, så det kan vara lite knepigt att hänga med, säger Anders Hallbäck.

Konserten äger rum på lördag klockan 18.30 i Alandica. Tio procent av överskottsvinsterna av biljettförsäljningen går till hjälporganisationen Läkare utan gränser.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!