DELA
Foto: Erkki SantamalaRUNT I RING Här övar folkdansarna på de danska stegen. "Man måste använda hjärnan mycket", säger Ulla Ahlroth som syns i förgrunden.

Dansar i takt med danska toner

I maj är Folkdansarna på Åland på väg till Bornholm på dansfestival. Arrangörerna har bett alla deltagare att öva in några danska folkdanser, vilket ålänningarna fick chansen att göra i helgen.
Golvet i Uncans samlingsrum bokstavligen gungar under de ivriga folkdansarnas fötter. Här övas det till danska toner under regi av Berit Lindholm.

– Ett, två, tre och så gör ni en lite större ring, snurra runt, vals! Sen ska damerna in i mitten, upp med armarna, herrarna!, säger Lindholm som står utanför den dansanta cirkeln och instruerar medlemmarna.

– Det här är Lollands kontra, vi har fått i uppdrag att lära oss fyra danser till festivalen.

Lindholm är bekant med dem sedan tidigare, men haräven förkovrat sig i internetvideor innan lektionen.

– Vår spelman gillar de danska sångerna, säger hon och gör en nick mot Bror-Erik Jansson som sitter på en stol i ena hörnet av rummet och spelar taktfast med fiolen.

– De danska sångerna är mina favoriter. Jag tycker de är lättsamma, säger han med ett leende.

Övningen har samlat både nybörjare och mer erfarna folkdansare. Bland de yngre gardet hittar vi Celine Sundberg som just blivit varm i dansskorna.

Vad är det svåraste med folkdans?

– Att komma in i dansstegen.