DELA

Dagisbarn visar sitt Mariehamn

I samband med stadens 150 års-firande har barnen på daghemmen i Mariehamn illustrerat något som har koppling till den stad de bor i.
Arbetet har resulterat i en utställning på Mariehamns bibliotek med namnet ”Mitt hem, mitt daghem och vad jag ser och upplever i min hemstad”.
Projektet var anpassat till barnen och deras ålder.
– Om dagiset själv ville så kunde de fara ut på utflykter till Pommern, miniatyrstaden, sjökvarteret och Lilla holmen, säger familjedagvårdsledare Gun-Viol Lindeman.
Daghemmet Storstugan, som valde att fara till bland annat Pommern, målade vad de hade sett på utflykten. Barnen på Storstugan lagade också båtar och färjor av mjölktetror.

Olika möjligheter
På daghemmet Ängsbacken gjorde barnen en miniatyr av sig själva som de sedan placerade ut i den avdelning de går på.
– Barnen fick göra lite allt möjligt, bygga miniatyrer av sin daghem eller hus, göra Mariehamns kommunvapen eller rita samt måla teckningar, säger Gun-Viol Lindeman.
Barnen på Nyängen, Blåklockan och Blåbäret har alla gjort sina daghem i kartong. Barnen på Wäktars ritade sina fyra avdelningar på varsin teckning och gjorde små modeller på hur man skulle kunna bo.
Barnen på St: Mårtens tog steget längre och gjorde en karta där barnen fick placera sig själva i. Klintebobarnen besökte hamnen och efter besöket fick barnen måla vad de såg vid vattnet.
– Det har varit roligt att få barnen och familjerna såhär engagerade tillsammans, sa Gun-Viol Lindeman om projektet.
Utställningen visas i Mariehamns stads bibliotek från 1 november och till den 15 november.

Cajsa Dahlblom (prao)