DELA

Clooney på väg mot Vita huset

George Clooney fick en Golden globe-utmärkelse häromveckan – för sin huvudroll i dramat ”The Descendants”.
På bio Savoy kan han ses i Maktens män (The Ides of March), som har premiär på söndag.
Annars tyder de många Golden globe-nomineringarna för ”Maktens män” på att den kan få en Oscar eller två när det är dags. ”Maktens män” hade chans på bästa drama (Clooney), bästa skådespelare i ett drama (Ryan Gosling), bästa regi (Clooney) och bästa filmmanuskript.
Det här är andra gången regissören Clooney tar itu med amerikansk inrikespolitik. Den verklighetsbaserade ”Good night and good luck” (2006) handlade om en nyhetsreporter som tog strid med senatorn och kommunistjägare Joe McCarthy på femtiotalet.

Falskspel
”Maktens män” utspelas i nutid men originaltiteln ”Ides of March” står för den dag då den romerske kejsaren Julius Caesar mördades. Hans vän Marcus Brutus var inblandad i konspirationen och ”Maktens män” handlar om falskspel, kompromisser och svek i en kampanj där målet är att övertyga demokraterna om att senatorn spelad av Clooney ska bli partiets presidentkandidat.
Paul Giamatti och Philip Seymour Hoffman som konkurrerande kampanjledare får mycket beröm av kritikerna medan Clooneys senator, i likhet med sina förebilder i verkligheten, blir aningen färglös.
Överlag en trevlig film, men den som väntar sig nya insikter lär bli besviken, tyckte New York Times.
”Maktens män”
Genre: Drama/thriller.
Originaltitel: The Ides of March.
Regi: George Clooney.
I rollerna: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti m.fl.
Längd: 101 min.
Åldersgräns: F-7/4.
Visas på bio Savoy söndag 15.50, måndag 20.00, torsdag 18.00.

Patrik Dahlblom