DELA

Carina Karlsson: Bättre att inte prisnominera varje år

Poeten och författaren Carina Karlsson vill att Åland ska utnyttja möjligheten att nominera böcker till Nordiska rådets litteraturpris – men inte varje år.

Hon föreslår detta i ett brev riktat till litteraturnämnden och kulturdelegationen.
Åland har fått nominera böcker till Nordiska rådets litteraturpris i åtta år.

– Problemet – och det här har jag diskuterat med flera författare – är att Åland har nominerat varje år, säger Carina Karlsson.

– Det är inte så att jag tycker att någon av de enskilda nomineringarna inte skulle ha varit gjord. Men vi är ett väldigt litet område, och vi författare blir lite sedda som ”Ålandskvoten”, lite som ett B-lag. Det är vi inte, men i och med att Åland är så ivrigt att nominera så får man lite av den känslan.

Hon jämför med det samiska språkområdet, som omfattar 23 000–24 000 personer i Norden.

– De nominerar inte alls lika flitigt, och har inte nominerat alls de senaste två åren.

Det samiska språkområdet, Färöarna, Grönland och Åland har alla rätt att nominera böcker som getts ut fyra år tillbaka i tiden.

– Så även om man inte nominerar varje år så går ingen miste om chansen. Min intention är att förhöja värdet på de åländska nomineringarna. Vissa år så har det inte funnits så många åländska kandidater, och det bidrar till bilden av att Åland nominerar hejvilt. Man ska ju faktiskt stå där som författare och bemöta det här.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!