DELA

Cancergala med band som väcker minnen

Anacondas, Tellus, Teenagers är tre välkända åländska dansband från sextio- och sjuttiotalen. Den 4 oktober får deras fans en ny chans att lyssna och dansa till dem. Ålands cancerförening ställer då till med Rosa bandet-gala på Hotel Arkipelag. The Taxman, där gamla dansbandsmusiker lirar än i dag, är också med. (På bilden från vänster: Kille Williams, Stefan Lund, Helka Andersson, Gun-Mari Lindholm, Bertil Bergens och Lasse Fredrikson.)
Danslystna som i dag hunnit en god bit upp i medelåldern hörs ofta prata om de gamla dansbanden. De minns när de dansade till Anacondas, Tellus, Teenagers och några till.
Karl-Erik ”Kille” Williams i Anacondas berättar att bandet spelade aktivt mellan åren 1962 och 1967, men nu har det gått många år sedan man senast samlades för att spela till dans. Anacondas spelade på en cancergala på gamla restaurang Sabina 1986 och ”en stund” på en Lionstillställning på Arken 2003, men annars har man inte framträtt.
– Det är en hel del som måste till när man inte spelar regelbundet, säger Kille.
Med på Sabina-galan 1986 var också Tellus och Teenagers berättar Lasse Fredrikson och Bertil Bergens som var med i de banden.
– Teenagers spelade också på en privat tillställning på nittiotalet men det är allt, säger Bergens.


Dokumenterade
De åländska dansbanden är också aktuella just nu genom den dokumentära cd-utgåva som Patrik Dahlblom släppte tidigare i år. Men nu finns det alltså möjlighet att höra de gamla banden live, ta en sväng på dansgolvet och minnas gamla tider.
Till galan kommer man också att ge ut ett programhäfte där Patrik Dahlblom presenterar banden och deras historia. Där kan man bland annat läsa att Anacondas spelade in den första popskivan på Åland, om hur det gick till när Tellus blev bannlyst på Arken eller om hur Teenagers försenades till en spelning i Ekenäs när färjan fastnade i packis.


Beatles-inspirerat
I The Taxman, som alltså också är med, får grånade popmusiker sitt lystmäte än i dag. Medelåldern i bandet som Guy Karlsson samlat ihop ligger kring 45 år eftersom den dras nedåt av någon tonårsmedlem. För dem som gillar Beatles är The Taxman en trivselgarant på galan den 4 oktober.
Gun-Mari Lindholm, vice ordförande i Ålands cancerförening, och föreningens verksamhetsledare Helka Andersson är nästan upprymt glada över den tillställning man bjuder in till på Arken i oktober.


Oktoberroligt
Enligt Gun-Mari Lindholm är oktober den internationella Rosa bandet-månaden och nu kommer också Åland att sälla sig till dem som då genomför insamlingskampanjer. Hon berättar att man i vintras inom föreningen spånade kring vad man kunde göra och att det då föll sig ganska naturligt att det skulle bli en Rosa bandet-gala.
– Oktober är ju en ganska murrig månad på Åland och vi ville hitta på något roligt som kunde få folk ur stugorna, säger hon.
Utöver dansbanden bjuds det också på en del annat program. Stefan Lund spelar med i The Taxman men sjunger också i duon Stefan & Tom tillsammans med Tom Heidenberg. Medverkar med sång gör också Erica Dunder och så skall det bli allsång med Lennart ”Lelle” Eriksson. Gitarristen Christoffer Isaksson samt Red Beans & Rice Jazz Band finns också bland de medverklande.
Alla medverkande ställer upp utan ersättning och hela inträdet på 15 euro går till insamlingen. (Supépriset inklusive inträdet är 60 euro.) Gun-Mari Lindholm berättar också att ett antal män, välkända personligheter, kommer att ringa runt till sina vänner och bekanta för att förmå dem att delta i insamlingen.


Kända män ringer
– Och under hela oktober kan man ringa till ett insamlingsnummer och kan då skänka fem eller tio euro till insamlingen, säger Helka Andersson.
Hälften av de insamlade medlen går till cancerforskningen i Finland medan den andra hälften används till olika former av verksamhet för bröstopererade på Åland.
– Vi hoppas att Rosa bandet-galan på Arken skall bli en både rolig och minnesrik kväll, något som man kommer ihåg när man går därifrån, säger Gun-Mari Lindholm.
Bokar bord på galan gör man direkt till Arken.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax