DELA

Bonnadrama med många hästkrafter

Nu är det läge för ”Arvet två”, ett år efteråt.
Två bröder och ett arv. Det är klart det blir slitningar. Nu ska de äntligen tala ut och göra upp.
Det handlar det om ”Massey Ferguson 370 hk” som hade premiär på Teater Alandica i fredags.
Man kan ha många invändningar mot denna Liewendahls 30:e pjäs. Man kan ge en hel del rosor också.

Viktigt
Låt oss börja med rosorna:
Detta bonddrama handlar om det viktiga i livet – kärlek och pängar, på ren åländska.
Under en lång tid i andra akten undrar man uppriktigt om Daniel är död eller inte. Den genuina spänningen är ovanlig på åländska scener.
Det är roligt att få vara på hemmaplan och få höra att jackan är köpt på Mattsson i Godby, att färjan gungade, att det handlar om Norrgårds och Mellangårds och att korna väntar i lagårn.

Psykopat
Det är härligt att se Jan Nordberg utspel i blodig skjorta i andra akten. Ska hans skrovliga röst hålla? Är han psykopat eller? Han har en härligt skrämmande och äcklig blick! Hans vrede stannar kvar på näthinnan. Fy va bra!
Maria Carlsson gör en mjukt omtänksam kvinna, hon är trovärdig.
Evalotta Fahlander har verkligen ingen lätt roll. Hon är ena stunden ömsint mot sin man och talar förnuftigt om att han borde tala ut med brorsan, i nästa sekund är hon rosenrasande på maken för att han förnedrar och kränker henne. Här måste man nog skylla på manuset. Det har varken huvud eller fötter, faktiskt. Det är inte lätt. Bra kämpat, som skådespelarinsats.
När hon dessutom ska föreställa sexuellt undernärd och en servitör helt omotiverat byter skjorta i vardagsrummet, långsamt och utstuderat, för att hon ska beundra hans bröstkorg, då går det faktiskt överstyr. Hon tafsar därtill oavlåtligt på svågern. Nej, det är icke ett schysst sätt att skilda den mogna kvinnans sexlust.
Hur hade vi reagerat om rollerna var ombytta? Om en ung kvinna visade hud på scen för en medelålders man?
Men. Jag tycker man ska gå och se Massey Ferguson 370 hk. Och sedan gå hem och fundera över vad kärleksbrist gör med oss.
Läs mer i papperstidningen!
”Massey Ferguson 370 hk”.
Manus och regi: Robert Liewendahl. Scenografi: Jonas Wilén. På scenen: Jan Nordberg, Evalotta Fahlander, Maria Carlsson, Jonas Danielsson, Alexander Westerlund. Premiär på Teater Alandica den 2 mars.

Kiki Alberius-Forsman