DELA
Foto: PRIVAT<07_Bildrubrik>DYR LÄSNING Petrus Apianus Astronomicus Caesarius, Ingolstadt 1540. Prislappen syns nog inte i tryck men vi kan berätta att den är på 950 000 euro.

Bok som kostar 950 000 euro

Kinesisk jadé, egyptiska sarkofager, grekiska amforor, franska impressionistmålningar, medeltida astronomiböcker, brittisk grafitti och moderna bronsskulpturer.

Nya Åland har besökt TEFAF, varje konst- och antiksamlares drömmässa.

Om man bor i Maastricht i Holland är det ett säkert vårtecken när stadens gator och parkeringar fylls av lyx- och sportbilar med utländska nummerbrickor.

Det betyder nämligen att TEFAF (The European Fine Art Fair), allmänt erkänd som världens största och mest exklusiva konst- och antikmässa, har inletts.

I år samlades 275 utställare och försäljare från gallerier i 20 länder i konventcentret MECC för att visa upp mer än 30 000 föremål och inte mindre än 175 internationella experter i 29 olika kategorier anlitades för att bekräfta att dessa var äkta.

Årents TEFAF pågick mellan den trettonde och tjugoandra mars.

Här finns allt från 6 000-8 000 år gamla kinesiska jadé-skivor, egyptiska sarkofager och indiska ritualdolkar till konstverk av Pablo Picasso, Andy Warhol och Banksy – och allt möjligt där emellan – pryder väggarna, båsen och montrarna, och allt är till salu.

Vad sägs om ett exemplar av Petrus Apianus bok Astronomicum Caesareum från 1540 för 950 000 euro.
Felix Quarnström

Läs mer i papperstidningen!