DELA
Foto: Jonas Edsvik

Båtuställning i båken

Lasse Eriksson ställer ut i båken på Kobba Klintar i sommar. I 30 år har han samlat på målningar och bilder av gamla fartyg.
Det handlar om åländsk sjöfartshistoria. Färjor och lastfartyg mellan 1950- och 1970-talet. De flesta av fartygen som visas i utställningen har passerat Kobba Klintar på väg in till Mariehamn.

Lasse Eriksson har jobbat som maskinmästare och säger att han speciellt vurmar för maskindrivna fartyg. Fartygshistorik är ett stort intresse och han har samlat på tavlor, bilder och fartygsföremål i över 30 år.

Han tycker att färjtrafikens historia på Åland inte fått så mycket uppmärksamhet. Litteratur om trafiken finns men annars är det mera sparsamt.

– Det är en viktig del av den åländska historien.

Utställningen innehåller bland annat en målning av Vikings första fartyg s/s Viking som sattes i trafik år 1959. Då hette det Rederiaktiebolaget Vikinglinjen och trafikerade mellan Gräddö, Mariehamn och Korpo. Senare började den trafikera från Kapellskär. Lasse Eriksson har Vikings första turlista i sin samling.

Tavlorna och föremålen har han köpt på Åland.

– Jag har mycket sjöfartsbekanta som har hjälpt mig. En del har jag ropat in på auktion.

Utställningen kan ses på Kobba Klintar hela sommaren. Tavlorna visas både i båken och i lotsstugan och har öppet samma tider som caféet.
(På bilden ses två gamla handvevade mistlurar)

Läs mer i tisdagens Nya Åland!