DELA
Foto: Jonas Edsvik

Babben lärde ut stresshantering

Det kan tyckas konstigt att en ståuppkomiker föreläser om friskvård. Men Babben Larsson har egna erfarenheter av utbrändhet som hon använder i sina föredrag. I går föreläste hon på Alandica.

– Tvåhundra svenskar om året dör i stressrelaterade sjukdomar, säger hon på sin mjuka gotländska när Nyan träffar henne före föreläsningen.

– Vi befinner oss i en ganska allvarlig situation, faktiskt.

Den i Sverige rikskända komikern Larsson vet mycket om clownens svärta. Efter att ha börjat som musiker och skådespelare slog hon igenom som ståuppkomiker i slutet av åttiotalet och påbörjade en hektisk karriär.

– Jag höll på stenhårt, hade fyra–fem föreställningar i över tio år och sedan började etablera mig som komiker i England också. Men sedan kom väggen.

Just som erbjudandena om större engelska framträdanden började rulla in förlorade hon kraften. Hon blev sittande i en trist hyrlägenhet i London i djupaste förtvivlan och en totalstrejkande kropp.

– Det blev totalstopp. Jag fick bara kasta in handduken. Jag var borta från ståuppen i sju år sedan. Jag fullföljde de bokningar jag hade men sedan la jag av och gjorde annat.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!