DELA

Athena Farrokhzad inleder litteraturdagarna

Poeten Athena Farrokhzad – känd bland annat för sitt uppmärksammade Sommar i P1 – är invigningstalare på Mariehamns litteraturdagar. Prisbelönta Maria Turtschaninoff och isländska Sjón är också klara för programmet.
Mariehamns litteraturdagar arrangeras 19-23 mars 2015 på Mariehamns stadsbibliotek. Årets tema är FLYKT, ett tema som undersöks ur alla tänkbara synvinklar.
”Idag finns 45 miljoner flyktingar i världen, deras situation ska vi diskutera. Det finns också psykologiska flyktreaktioner. Vi flyr när något blir för jobbigt. Hur fungerar litteraturen som tillflykt?” skriver verksamhetsledare Katarina Gäddnäs i ett pressmeddelande.
Årets invigningstalare är poeten Athena Farrokhzad, som kommer att tala över ämnet ”Flykt och förvandling – att röra dig i världen och dikten”.
Athena Farrokhzad är född 1983 i Teheran i Iran, och uppvuxen i Hammarkullen i Sverige. Hon är svensk poet, litteraturkritiker, översättare och dramatiker.
Hennes kritikerrosade diktsamling Vitsvit blev Augustpris-nominerad ifjol, och många har hört hennes namn i samband med hennes uppmärksammade radioprogram Sommar i P1 2014.

Prisbelönta författare
Klara för programmet är också två andra prisbelönande författare. Finlandssvenska fantasyförfattaren Maria Turtschaninoff (f. 1977) tilldelades Svenska Yles litteraturpris för sin senaste roman Maresi (2014) i samband med Helsingfors bokmässa för en vecka sedan. Tidigare nominerades henens roman Arra (2008) till Finlandia Junior år 2009 och prisbelönades av Svenska litteratursällskapet i Finland.
Sigurjón Birgir Sigurðsson (f. 1962) även känd som Sjón (en syn, synen), är en isländsk författare.
Han har skrivit sju romaner, varav den femte, Skugga-Baldur, vann Nordiska rådets litteraturpris. Han har även skrivit texter åt sångerskan Björk.
Övriga romaner av Sjón som kommit ut på svenska är Dina ögon såg mig (1997) och Med skälvande tårar – en roman om ett brott (2004).

Ylva Vikström