DELA

Athena Farrokhzad inleder litteraturdagar

Poeten Athena Farrokhzad – känd bland annat för sitt uppmärksammade Sommar i P1 – är invigningstalare på Mariehamns litteraturdagar.
Prisbelönta Maria Turtschaninoff och isländska Sjón är också klara för programmet.
Mariehamns litteraturdagar arrangeras 19-23 mars 2015 på Mariehamns stadsbibliotek. Årets tema är FLYKT, ett tema som undersöks ur alla tänkbara synvinklar.
”Idag finns 45 miljoner flyktingar i världen, deras situation ska vi diskutera. Det finns också psykologiska flyktreaktioner. Vi flyr när något blir för jobbigt. Hur fungerar litteraturen som tillflykt?” skriver verksamhetsledare Katarina Gäddnäs i ett pressmeddelande.
Årets invigningstalare är poeten Athena Farrokhzad, som kommer att tala över ämnet ”Flykt och förvandling – att röra dig i världen och dikten”.
Athena Farrokhzad är född 1983 i Teheran i Iran, och uppvuxen i Hammarkullen i Sverige. Hon är svensk poet, litteraturkritiker, översättare och dramatiker.
Hennes kritikerrosade diktsamling Vitsvit blev Augustpris-nominerad ifjol, och många har hört hennes namn i samband med hennes uppmärksammade radioprogram Sommar i P1 2014.
Programmet hade en tydligt socialistisk, antirastistisk och feministisk agenda. Det bestod av dikter och akustiska versioner av punk- och revolutionslåtar, vilket provocerade lyssnare till den milda grad att programmet anmäldes 17 gånger.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström