DELA

Aras Ålandsutgivna roman Finlandianominerad

För första gången tävlar en roman utgiven på Åland om Finlandiapriset.
Bland de sex nomineringarna som offentliggjorde i går finns Agneta Aras ”Det har varit kallt i Madrid”, som PQR-kultur gav ut tidigare i höst.
– Omtumlande, säger förläggaren Ben Johans om nomineringen.
(Bilden från bokmässan i Göteborg.)
Nomineringarna till Finlandiapriset har gjorts av en jury på tre personer där kulturjournalisten Keijo Koivula varit svenskspråkig medlem. Utöver Aras roman nomineras Juha Itkonens ”Kohti”, Jari Järveläs ”Romeo ja Julia”, Sirpa Kähkönens ”Lakanasiivet”, Laura Lindstedts ”Sakset” och Hannu Väisänens ”Toiset kengät”.
Finlandiapriset, som är på 26.000 euro, delas ut den 4 december. Det är kulturredaktören Kaisu Mikkola som väljer vinnaren.
När Nyan tidigare i år skrev om att de fastländska författarna Agneta Ara och Curt West nu kommer ur på PQR konstaterades att en så känd författare som Agneta Ara kommer att lyfta det åländska förlaget över nyhetströsklarna.
Så har nu skett.
Enligt Ben Johans gick försäljningen av romanen lite trögt tidigare i höst, men nu har beställningarna strömmat in. Den första upplagan på 1.200 exemplar är snart slut och en ny på gång.
Sedan debuten med diktsamlingen ”Det är en annan dag” på Söderströms förlag år 1975 har Agneta Ara publicerat ytterligare fem diktsamlingar och två romaner på Söderströms förlag. Romanen ”Huset med de glömda dörrarna”, från 1995 belönades med Runebergspriset.
Utöver Runebergspriset har Agneta Ara fått flera andra litterära priser, både i hemlandet och i Sverige.
Agneta Ara är född 1945 och bosatt i Helsingfors.
I fjol gick Finlandiapriset till Kjell Westös ”Där vi en gång gått”, medan Bo Carpelans ”Berg” blev vinnare året innan.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax